NÚwegein

De enige 100% onafhankelijke partij in Nieuwegein

Interview Herman Tomas

Wie ben ik?
Herman Tomas, 70 jaar geboren in Nijmegen en 50 jaar daar gewoond. 
Ik heb in Nijmegen bij Willem Smit als lichtdrukker gewerkt. In 1969 ging ik naar Van Mameren drukkerij. Ik deed de opleiding Reprografie bij de grafische school in Amsterdam en werd als reprograaf te werk gesteld. Bij Van Mameren kon ik opklimmen naar de functie van chef van de afdeling Repro, waar negen personen werkzaam waren. 
Helaas werd ik ontslagen vanwege reorganisatie. Ik kon gelukkig terecht bij de Sociale Dienst van de gemeente Nijmegen. Dat was bij de stichting Uitzicht. In zat gedurende acht jaar in de ondernemingsraad.
In 1997 verhuisde ik naar Houten. Dat kwam doordat vrienden van mij verhuisden naar Houten en ik erg gehecht was aan hun hond. Ik ben dus die hond achterna gegaan. Ik heb een jaar in Houten gewoond. Toen werkte ik als nachtportier bij een bejaardencentrum in Nijmegen. Ik moest elke dag reizen maar dat vond ik niet erg want de hond mocht gezellig mee.

Na dat jaar verhuisde ik naar Nieuwegein omdat ik daar een woning kreeg toegewezen. Via een kennis kwam ik in contact met de Seniorenpartij en in 1999 werd ik commissielid voor die partij. Ik heb sindsdien nooit de politiek verlaten.
In 2001 fuseerde de seniorenpartij met de PGN en ik ging mee.
Daarna een poos als toezichthouder in de bibliotheek van IJsselstein gewerkt. Vervolgens als facilitair medewerker bij de judobond. Ik ben een tijdje werkeloos geweest en nu met pensioen. Maar nog steeds met hart en daad actief in de Nieuwegeinse politiek.

Hobby's

Ik besteed veel vrije tijd aan stamboomonderzoek (genealogie). Dan bezoek ik de gemeentearchieven om de lijn van de familie van mijn moeder te onderzoeken.
Ik geniet heel erg van klassieke muziek en ga regelmatig naar concerten. Ik hou van theater, opera, dansvoorstellingen.
En zoals gezegd hou ik van grote honden, zoals herdershonden. 

Hoe zie je jezelf?
Ik zie mezelf als zeer betrokken en sociaal, je kunt altijd een beroep op mij doen. Ik kom op voor de kleine man, voor de mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen. In 2015 werd ik lid van de clientenraad van het zorgspectrum en vlak daarna werd ik tot voorzitter benoemd. Ik ben ook lid van de centrale clientenraad.
Waar maak je je zorgen om?
Ik maak mij grote zorgen om goede zorgvoorzieningen voor zorgbehoevenden en minderbedeelden. Ik ben zeer bezorgd of dat nog wel goedkomt. Met het kabinet dat er nu zit heb ik geen enkel vertrouwen dat het goed komt.
Wie is je grootste voorbeeld?
Ik vind dat J.F. Kennedy een goede president is geweest. Voor al zoals hij de Cuba crisis heeft opgelost.
En hij was er voor de gewone man.
Waar geloof je in?
Ik geloof in  betrokkenheid naar mekaar toe. Actieve burgers die naar mekaar omkijken. Mensen die om elkaar geven. 
Wat is je grootste nachtmerrie?
Dat men er niet meer is voor mekaar, eenzaamheid, slechte sociale voorzieningen
Met wie zou je graag een kopje thee willen drinken?
Ik heb al bijna 30 jaar een hechte vriendschap met een stel met wie ik het liefst mijn vrije tijd doorbreng. Zij is als een dochter voor mij, zo belangrijk.
Waarom ben je politiek actief geworden?
Ik vind het een grof schandaal dat er in een land zo rijk als Nederland nog armoede bestaat. Er moet meer gedaan worden voor de mensen aan de onderkant van de samenleving. We moeten de mensen die het minder hebben getroffen in de maatschappij helpen en we moeten er zijn  voor diegenen die een zetje nodig hebben om voor hun rechten op te komen.
Wat is je droom voor de toekomst?

Dat we na de verkiezingen op 21 maart 2018 met 11 zetels in de raad terugkomen :-)