NÚwegein

De enige 100% onafhankelijke partij in Nieuwegein

Regenboogagenda

Gisteravond werd tijdens de raadsvergadering een motie ingediend om de uitvoering van de Regenboogagenda vast te stellen. 
Dit was onze inbreng in het debat:

Wij van stadspartij Nuwegein zijn voor inclusiviteit en tegen discriminatie.

Toen dit onderwerp destijds voorlag waren wij voornemens om voor te stemmen, maar wij zagen na het debat daarvan af. Dat was naar aanleiding van de reacties op onze vraag waarom hier een aparte antidiscriminatie-agenda voor moest komen, dus apart van de andere vormen van discriminatie.

Op onze vraag "Als het regent in Nieuwegein dan worden toch alle wijken even nat?" antwoorde Groenlinks bij monde van Marieke Schouten, dat sommige wijken meer last kunnen ervaren van dezelfde regen. Dat werd ondersteund door het CDA (Gerben Horst) dat vol hield dat de discriminatie van de LHBTIQ+ gemeenschap een heel bijzondere vorm van discriminatie inhield en daarom een aparte agenda verdient.
Daar zijn wij het niet mee eens. En met ons ook veel mensen uit de holebi-gemeenschap (homo’s, lesbiennes, biseksuelen).

Veel mensen uit die gemeenschap wensen niet te worden geassocieerd met de regenboogagenda, waar ze naar verwijzen als een “letterbak-community”, die niet opkomt voor de belangen van de holebi’s. Zij ervaren de regenboogagenda eerder als een belemmering dan als bevrijding. Een naar hun smaak veel te theatrale agenda die de acceptatie van deze groepen juist hindert en zelfs op achterstand zet. Zij vragen zich ook af wat transgenderidentiteit met seksuele geaardheid te maken heeft.

Zij vinden dat er over hun geaardheid heen een bepaalde politiek wordt bedreven waar ze zich niet in kunnen vinden.
Het zorgt dus al met al voor veel verdeling en polarisatie. Het lijkt erop dat de regenboogagenda juist discriminatie veroorzaak tussen verschillende gediscrimineerde groepen. En wij vragen ons af of het doel daarmee niet is voorbijgestreefd.

Een ander kwalijk effect is de verzwakking van de positie van meisjes en vrouwen. En dat gaat al best ver. Er zijn organisaties die strijden voor vrouwenrechten, die als transfobisch worden gediskwalificeerd, gecanceld en afgesloten van social mediaplatformen en bankrekeningen etc

Deze agenda oogt heel positief en heel deugdzaam, maar er staan nog te veel open over de neven-affecten en de gevolgen voor de waardigheid, de privacy en de veiligheid van meisjes en vrouwen. Omdat wij vóór inclusiviteit en tégen discriminatie zijn zullen wij tegenstemmen.